10 כללים לבחירת מנייה מנצחת

בחירת מניות היא דבר די מורכב ודורשת זמן וסבלנות. לאלו שלא מעוניינים להשקיע זמן לבחירת מניות, אלטרנטיבה פשוטה היא לקנות תעודת סל שתעקוב אחרי סקטור מסויים בו בו אתם מעוניינים ו\או מדדי מניות עיקריים שזו בעיקרון השקעה פסיבית. קניית מניות היא השקעה ישירה שמספקת עניין, ריגוש, הכרה של שוק ההון, ניסיון להכות את המדד וגורמים נוספים. חלק מהמידע שיכול לעזור לכם לבחירת מניות קיים במערכות המסחר של ברוקרים רציניים. להלן מספר כללים שאם תקפידו עליהם הם עשויים להגדיל את הסיכויים שלכם לבחור מניות מוצלחות.

  1. הסקטור העסקי

חשוב שתבין את הסקטור העסקי בו החברה פועלת. אתה לא חייב שתהיה מהנדס תוכנה על מנת להשקיע בחברת היי טק או רופא על מנת להשקיע בחברת תרופות, אבל חשוב שתהיה לך הבנה בסיסית בתעשיות שבהן אתה שוקל להשקיע.

  1. יחודיות של העסק

מה היחודיות והיתרון היחסי של החברה וכיצד היא מוגנת מפני תחרות. באנגלית – MOAT כאשר בתקופת ימי הביניים הכוונה הייתה לתעלה, עם מים או בלי, שמגמה על מבצר מפני התקפות וזהו מושג שוורן באפט משתמש בו לגבי החברות בהן הוא משקיע. לכן, תשקיע בחברה שיש לה MOAT טוב.3. רווחיות יחס שימושי הוא מכפיל=מחיר מנייה\רווח מנייה E/P= .Price/Earningאם המכפיל גבוה, זה לא אומר בהכרח שלא כדאי להשקיע בה אבל יש לבחון פרמטרים נוספים כגון רווח לפני תשלומי ריבית, פחת ומיסוי. EBITA = Earnings Before Interest, Tax, Amortizationומה המכפילים המקובלים בתעשייה. בנוסף, בחברות צמיחה עשויים להיות מכפילים גבוהים בראשית דרכן. אם החברה מפסידה כסף, כלומר סעיף הרווח הוא שלילי, אזי לא יופיע ערך למכפיל כי הוא מציג רק ערכים חיוביים.

  1. מי ההנהלה

תבדוק מי הנהלת החברה, מנכ"ל, מנהל כספים ואנשי מפתח אחרים על מנת להחליט אם הם יודעים לנהל טוב את החברה. גם חברות עם פוטנציאל חיובי עשויות להיכשל אם ההנהלה לא טובה.

  1. 5. דיבידנד

הרבה חברות נוטות לשלם מתוך רווחיהן דיבידנדים לבעלי מניותיהם. מאידך יש חברות בעיקר בסקטור ההיי טק שלא משלמות דיבידנדים ומשקיעות את הרווחים במשך פיתוח עסקיהן. חברות שמשלמות דיבידנדים יחסית גבוהים זה אומר שאין להן מה לעשות עם עודפי הכספים וסביר שלאורך זמן, ביצועיהן יפגרו אחרי ביצועי השוק. הסיבה היא שהשוק לא נותן מתנות והוא לא יתן לך לאורך זמן גם דיבידנדים גבוהים ביחס לממוצע השוק בתוספת ביצועי השוק כולו.

  1. צמיחה

יש לבדוק האם החברה צומחת לאורך השנים, האם הרווחיות עולה והאם שווי השוק של החברה עולה.

  1. חובות החברה

יש לבדוק את מצב החובות של החברה, האם היא לא ממונפת מידי והאם היא יכולה לעמוד בתשלומי החובות, ככל שאלו קיימים.

  1. תלות במוצרים ובלקוחות

האם לחברה יש פיזור מבחינת המוצרים. לדוגמא, אם בחרת בחברת תרופות, האם היא תלויה בהצלחה של מספר קטן של מוצרים. האם החברה תלוייה במספר מצומצם של לקוחות, או שיש לה מספיק פיזור בין לקוחותיה.

  1. מצב הכלכלה

האם המצב הכלכלי הנוכחי מתאים להשקיע בחברה שחשבת והאם יש אלטרנטיבה עדיפה.

10 מחיר המנייה

אחרי שבחנת את כל הכללים לעיל וחשבת על מנייה מסויימת, עליך להחליט אם מחיר המנייה הוא אטרקטיבי בשבילך. העזר בניתוח טכני, אם זה משהו שאתה מכיר וסומך עליו. אם המחיר לא נראה לך, חכה בסבלנות עד שיגיע המחיר המתאים או שתבחר במנייה אחרת. ואחרי שקנית, בהצלחה!